Vitamine B12 tekort

3 oktober 2021

Dr. Joachim Mutter over vitamine B12.

Vitamine B12 wordt normaalgesproken uit de voeding opgenomen. Via meerdere processen in het lichaam wordt de vitamine B12 uit de voeding omgezet in Methylcobalamine, de enige vitamine B12 vorm die in de cellen kan worden opgenomen. Er kan op meerdere momenten het een en ander misgaan waardoor er geen Methylcobalamine gevormd wordt en er dus sprake is van een vitamine B12 tekort.

Zo is het voor de opname van vitamine B12 noodzakelijk dat in de maag de stof ‘intrinsic factor’ aanwezig is. Evenzo is een gezonde darmflora van belang. Bij maagziekten kan de opname van vitamine B12 verstoord zijn. Deze situatie doet zich voor bij vergiftigingen (o.a. met zware metalen / amalgaam in tandvullingen). Ook al zijn er weinig amalgaam vullingen of zijn de vullingen vervangen voor de witte vullingen, moet gerekend worden met een vitamine B12 tekort. Tevens kunnen koffie, bepaalde medicatie (antibiotica, kanker remmende medicatie, EDTA, Artisimine, bloeddrukverlagers, anti-epileptica, Parkinson medicatie, Tuberculose medicatie, hormoonpreparaten), en kalium de hoeveelheid vitamine B12 in het lichaam beïnvloeden. Geneesmiddelen tegen zuurgerelateerde maagaandoeningen (Omeprazol, Pantoprazol, aluminiumverbindingen etc.) remmen de opname van vitamine B12. Bij vegetariërs die weinig groente c.q. rauwkost en relatief veel fruit of gedroogde vruchten eten wordt vaker een tekort vastgesteld dan bij vegetariërs die voldoende groente en rauwkost eten. Een tekort aan vitamine B12 komt ook voor mensen met nierziekten en chronische darmziekten. Bij chronische nierziekten kan ondanks een normale Holotranscobalaminewaarde (‘actief B12’) toch een vitamine B12 tekort bestaan.

Mutter benoemt dat de waarden van vitamine B12 in het bloed niets kan zeggen over een eventueel tekort in het lichaam. Onderstaand onderzoek kan wel uitsluitsel geven over een eventueel vitamine B12 tekort:

-          Methylmalonzuur in het bloed (bij een vitamine B12 tekort is dit verhoogd)

-          Holotranscobalamine in het bloed (is één van de vroegste markers voor een vitamine B12 tekort)

-          Homocysteïne in het bloed (een verhoogde waarde is gevaarlijk, deze waarde moet omlaag worden gebracht)

Indien Methylcobalamine geïnjecteerd is, kan opnieuw Methylmalonzuur en Homocysteïne worden bepaald. Een daling van deze waarden wijst dan eveneens op een vitamine B12 tekort.

Mutter wijst erop dat gebruikelijke vitamine B12 injecties (Cyanocobalamine, Hydroxycobalamine) niet altijd opgenomen worden. Patiënten kunnen hierdoor dus een verergering van hun klachten ervaren. Daarbovenop kunnen de klachten verder verergeren als er sprake is van vergiftigingen met zware metalen. Mutter geeft hiervoor de volgende verklaring. Cyanocobalamine  en Hydroxycobalamine moeten in meerdere stappen in de voor het lichaam werkzame Methylcobalamine omgezet worden. Om dit om te kunnen zetten moet voldoende gereduceerd Glutathion en S-Adenyl-Menthionin (SAM) aanwezig zijn. Deze beide stoffen zijn sterk verminderd bij vergiftigingen,  met name bij een vergiftiging met kwikzilver (wat zich in amalgaam vullingen bevindt). Dus ook als er Cyanocobalamine- en/of Hydroxycobalamine injecties worden gegeven, kan er een tekort aan vitamine B12 in de cellen zijn. Voorst wijst Mutter erop dat Cyanocobalamine- c.q. Hydroxycobalamine het gereduceerde Glutathion en S-Adenyl-Menthionin verder naar beneden kan halen, met de eerder genoemde negatieve effecten voor de hoeveelheid vitamine B12 tekort.

Mutter zegt verder dat 40% van de bevolking te weinig vitamine B12 heeft. In een onderzoek is aangetoond dat bij gezonde personen met een lage vitamine B12 waarden (die zich in het ‘normaal bereik’ bevinden) een 6 keer sterkere verlies van hersenweefsel is vastgesteld in vergelijking met personen die de hoogste vitamine B12 waarden hadden (Neurologie, 2008, 71: 826 – 832).

Mutter is duidelijk als het gaat om substitutie van vitamine B12: Methylcobalamine injecties in de spier (intramusculair) of in het bindweefsel van de huid (subcutaan).

Indien er een tekort aan vitamine B12 bestaat moet niet alleen Methylcobalamine worden geïnjecteerd, maar ook andere B vitaminen (MethylGuard Plus van Thorne).

http://drmutter.org/?cat=16

Opmerkingen

In verband met een amalgaam vergiftiging ben ik in 2014 in behandeling geweest bij dr. Mutter in Duitsland waar wij toen woonden. Bij deze behandeling is tevens nagegaan of er sprake was van een vitamine B12 tekort.

In 2014 is een tekort aan vitamine B12 gediagnosticeerd (verhoogd Methylmalonzuur en verhoogd Homocysteïne). Op advies van dr. Mutter heb ik een bepaalde periode Methylcobalamine injecties geïnjecteerd. Methylcobalamine is in Duitsland verkrijgbaar. Daarnaast ben ik op advies van dr. Mutter MethylGuard Plus van Thorne gaan gebruiken.

Eind 2014 ben ik gestopt met de consulten bij dr. Mutter. Ik was er inmiddels van op de hoogte dat je nooit een teveel aan Methylcobalamine kon krijgen. Ik heb toen op eigen initiatief regelmatig Methylcobalamine geïnjecteerd. In 2016 zijn wij terug gegaan naar Nederland en ben ik weer gestart met de injecties. In 2016 ben ik ook op consult geweest bij een arts van het vitamine B12 research instituut te Rotterdam. Ik wilde vooral weten of het inderdaad geen kwaad kon om regelmatig vitamine B12 te injecteren. Het bleek dat ik me daarover geen zorgen over hoefde te maken. Overigens is dat in overeenstemming met de WHO die stelt dat vitamine B12 nooit teveel gesubstitueerd kan worden.

In 2017 ben ik weer gestopt met Methylcobalamine, wat achteraf niet slim was. Ik heb heel veel meer klachten gekregen. Pas in 2020 is bij het kwartje gevallen en ben ik weer begonnen met de Methylcobalamine injecties. Inmiddels zet ik om de dag de injecties en zijn mijn klachten sterk verminderd. Daarnaast neem ik ook MethylGuard Plus in.

 

 


3 juni 2021 Hoe bij mij de diagnose is gesteld

Ik had zelf mijn klachten niet in verband gebracht met een tekort aan vitamine B12 tekort. Normaal gesproken ga je naar de huisarts met je klachten. En in het beste geval ben je zelf ervan op de hoogte dat je klachten mogelijk te maken zouden kunnen hebben met dit tekort. Als je dan ook nog het geluik zou hebben, dat je huisarts voldoende kundig is op dit terrein, is de kans groot dat er een diagnose gesteld kan worden en een goede behandling ingezet zou worden. 

In 2014 is er bij mij bij een Duitse arts bij de behandeling van (verwijdering) zware metalen onderzoek gedaan naar een tekort aan vitamine B12. ..........

aan dit ondewerp wordt de komende dagen verder gewerkt


reacties naar reddingsboei@gmail.com




3 juni 2021 Basis informatie over een B12 tekort

Op de website van het B12 Instituut vindt je goede informatie over alle aspecten van het tekort aan vitamine B12. https://b12-institute.nl

Over dit instituut: 'Het B12 Institute is het eerste Europese onafhankelijke expertisecentrum op het gebied van de diagnose en behandeling van vitamine B12 en folaat deficiëntie. De hernieuwde bewustwording van de gevolgen van vitamine B12 en folaat deficiëntie, maakte het oprichten van een gespecialiseerd diagnose en behandelcentrum centrum noodzakelijk.' https://b12-institute.nl/specialisten/info-b12-institute/

De behandeling van een vitamine B12 tekort door dit instituut is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Het instituut verricht o.a. in samenwerking met het Erasmus MC te Rotterdam onderzoek op het terrein van het vitamine B12 tekort. Patiënten kunnen zich met een verwijzing van de huisarts aanmelden bij het B12 instituut voor onderzoek en behandeling. De richtlijn van het NHG (Nederlandse Huisartsen Genootschap) inzake een behandeling van een tekort aan vitamine B12 is niet altijd in overeenstemming met de behandling van het B12 instituut. Huisartsen maken nogal eens fouten in de behandeling of laten niet goed onderzoeken of er sprake is van een tekort. Hierdoor vallen veel patiënten buiten de boot. Onnodig lijden door een niet gediagnosticeerde vitamine B12 tekort of door een verkeerde behandeling kan voorkomen worden. Het is van belang dat je zelf goed op de hoogte bent van de dingen rond het vitamine B12 tekort.  





2 juni 2021: Start van thema 'vitamine B12 tekort'   

Sinds ik mij (weer) behandel voor het B12 tekort, heb ik veel minder klachten. De klachten waren voor die behandeling langerzamerhand ernstig aan het worden. Ik ging achteruit en niet zo'n klein beetje ook. Ik ga daar later nog verder op in. 

Op facebook bij de groep 'straling en gezondheid EHS' heb ik vandaag onderstaand bericht geplaatst: 

De stichting ehs heeft op de website klachten staan die uit een onderzoek onder elektrohypersensitieve mensen naar voren is gekomen. Voor mij heel herkenbaar, ik denk voor andere ehsers ook.  De benoemde klachten bij de stichting ehs vertonen opvallend veel overeenkomsten met klachten bij een vitamine B12 tekort. Ik ben erachter gekomen dat ehs klachten bij mij gigantisch afgenomen zijn sinds ik mijzelf (weer) voor het vitamine B12 tekort behandel (in 2014 door Duitse arts vastgesteld, lab onderzoek). Een voorbeeld: afgelopen zondag naar het centrum van Rotterdam, zwart van de mensen, en ik had vrijwel geen klachten a.g.v. de straling. Dit was voor mij verrassend en ongewoon.  Ik had het positieve effect van de behandeling al eerder gemerkt, maar deze ervaring was wel heel erg duidelijk. Is het dan zo simpel: B12 tekort behandelen = minder ehs klachten? Ik weet het niet, bij mij werkt het in ieder geval wel.  Ik ben op mijn blog met een soort van project gestart. In eerste instantie zet ik er een lijst met klachten op die je kunt nalezen.  Misschien herken je ze. Hoe ik deze lijst heb samengesteld, zal ik over en paar dagen op mijn blog toelichten. Ik zal dat wel even melden hier. Verder ga ik ook algemene informatie over het B12 tekort geven op mijn blog.

Overigens: een B12 tekort is makkelijk te behandelen en heeft geen nadelen voor de gezondheid (WHO). Maar het is wel zinvol om te laten onderzoeken of je een B12 tekort hebt en wat daarvan de oorzaak is.'

 Lijst met klachten die voor kunnen komen bij mensen met elektrohypersensitiviteit.

·         oververmoeidheid (raar ‘leeggetrokken’ gevoel), algehele malaise)

·         gevoel van dodelijke vermoeidheid

·         er als een ‘zombie' uitzien en voelen

·         dufheid

·         duizeligheid (ook bij rechtop staan), flauwvallen

·         (sterke) hoofdpijn, migraine

·         druk onderin de hersenen

·         haaruitval, vroegtijdig grijs haar

·         brokkelige nagels

·         verhoogde gevoeligheid voor infecties (urineweg, bijholten)

·         kortademigheid of COPD-achtige verschijnselen (vooral bij inspanning), snelle hoge ademhaling

·         schor, stemband verlammingsverschijnselen (zelden)

·         spierzwakte en spierpijnen

·         versnelde hartslag (tachycardie)

·         bleek

·         gehoorproblemen, vervorming, tinnitus

·         (sterk) oorsuizen

·         druk op trommelvlies

·         gedreun in oren

·         fluit en/of bromtonen

·         lichte doofheid

·         sterkere doofheid voor omgevingsgeluiden

·         kouwelijkheid (vooral bij handen en voeten)

·         koude voeten, huiverigheid

·         koortsachtige verschijnselen, gevoel van beginnende griep

·         grieperig gevoel, acute verkoudheid (geen verkoudheid)

·         gezwollen slijmvliezen in neus en keel

·         onbegrepen koorts

·         cognitieve achteruitgang

·         achteruitgang geheugen (vooral korte termijn geheugen)

·         sterk verminderd concentratievermogen

·         problemen met spreken

·         problemen met het vinden van de juiste woorden (afasie)

·         desoriëntatie

·         (milde tot ernstige) depressie, stemmingswisselingen, suïcidaliteit, labiliteit (veel huilen), snelle geïrriteerdheid, woede uitbarstingen

·         prikkelbaarheid, agressiviteit,  woede uitbarstingen

·         nervositeit

·         veranderde mentale toestand,  vervreemdend gevoel, wazige staat van bewustzijn (brainfog)

·         'brainwave'-gevoel, een ‘dreun', een licht gevoel in het hoofd.

·         tintelende handen en voeten

·         snel ‘slapende’ handen en voeten

·         verstoorde gevoelswaarneming op de huid, dove plekken op de huid (paresthesiën)

·         spastisch en onzeker looppatroon (ataxie) (o.a. coördinatie van loopbewegingen, persoon zwaait bijvoorbeeld dingen van tafel, loopt tegen deurpost; onhandigheid)

·         spierzwakte armen en benen (door de benen zakken)

·         verlammingsverschijnselen

·         spasticiteit

·         onwillekeurige bewegingen

·         spiertrillingen op de huid (bijvoorbeeld bij het ooglid)

·         verminderd vermogen lichaamspositie in de ruimte waar te nemen

·         wazig zien (focus neemt af), optische atrofie

·         oogzenuw ontstekingen en degeneratie

·         verminderde reuk-, smaak- en tastzin

·         verstoord slaapritme (niet in slaap komen, niet doorslapen)

·         slaperigheid, sterke slaapdrang of slapeloosheid

·         (onschuldige) hartritmestoornissen (sinusknoop), snelle hartslag

·         incontinent (urinaal en/of faecial)

·         te lage bloeddruk

·         gebrek aan eetlust, (onverklaard) gewichtsverlies 

·         misselijkheid, spugen, opgeblazen gevoel

·         buikpijn 

·         uitbarstingen van diarree of juist dagen constipatie (ook afwisselend komt voor)

·         allergieën (o.a. voedsel)

·         hooikoorts

·         glossitis (rode, pijnlijke, gladde tong, eventueel ontstoken)

·         droge mond en pijnlijke tong, blaren op tong

·         brandende mond

·         ontsteking aan mondslijmvlies

·         vaak aften

·         snel bloedend tandvlees

·         rugklachten (onderste extremiteiten)

·         rusteloze benen

·         hyperpigmentatie van de huid of slijmvliezen

·         huidirritatie zoals zonnebrandgevoel

·         huiduitslag, ontwikkeling eczeem

·         vitiligo, witte vlekken op de huid

·         gewrichtspijnen

·         ontstoken slijmvliezen

·         gezwollen oogleden

·         onbegrepen chronische hoest, schorheid

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten